ruta G01


RUTA G01: Castell a Castell (de Castelldefels a l’Eramprunyà)

Distància: 14.0 Km
Caminada circular
Duració aproximada recorregut:  4 h. 40’
Desnivell : 470 m. acumulats positiu (+ 470 m. negatiu = 940 m. total )
Alçada màx.: 375 m.
Característiques del medi natural: Caminada de muntanya
Grau de dificultat: mitjà (compte a l’estiu amb la calor)
Riscos de la activitat: el propis d’una caminada rural i urbana. En els trams i cruïlles amb trànsit rodat s'ha de respectar el codi de circulació. Informeu-vos de les condicions meteorològiques abans de decidir la participació. Recomanable estar federats o disposar d’assegurança d’accidents de muntanya.

podeu obtenir el track de la ruta a wikiloc: http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3642407


00.- Punt de sortida (i arribada) de la porta del Castell de Castelldefels. D’esquenes a la porta del castell anirem recte direcció muntanya (Nord-Oest), passarem una torre de defensa i una rotonda, pujarem les escales i seguirem recte pel camí asfaltat fins arribar a cal Ganxo.
01.- Agafarem el camí de la esquerra de cal ganxo direcció muntanya seguint les marques blanques i verdes (SL-99 direcció la morella). Passat Cal Ganxo agafarem la pista de l’esquerra, veurem a la dreta les ruïnes de can Gall i, poc més endavant, la Roca Negra formació rocosa, símbol del Centre Excursionista Roca Negra, a mà esquerra, en el fondo, veurem La Guixera.

02.- Arribarem al coll de Bertils (o de Sta. Maria) (167 m). Veurem davant nostre la formació coneguda com “la dona morta”. Girem pel sender de la dreta (Nord Est 52º / direcció turó del Gall) i a pocs metres (25 aprox.), veurem, a ma esquerra,  un corriol petit i poc marcat, que baixa directe a la carretera de la pedrera, baixarem per ell vigilant de no relliscar!.

03.- Seguirem per la carretera asfaltada a la dreta (Nord Est 36º) fins l'encreuament amb la carretera de l'abocador, girarem a l'esquerra per ella (Oest 274º), cap amunt durant uns 300 metres, on girarem a la dreta (Nord Est 52º) per una ampla pista, avancem per ella, deixarem a mà dreta la residència canina i passarem una cadena de tancament al pas de vehicles a motor. Continuem per aquesta pista, a 200 metres més endavant hi ha una nova bifurcació, prenem la pista de l'esquerra (Nord 11º) que té un curt però fort pendent, uns 300 m. més endavant veiem les restes de la masia Can Sopes.

04.- Seguirem per la pista (farà una corba a esquerra - Nord Oest 312º) durant uns 700 metres, trobarem una bifurcació: prenem la pista de la dreta (Nord Nord Oest 340º)(la de la esquerra comença amb forta pujada) en lleu descens i nova bifurcació, girarem a la dreta (Sud Est 115º), seguirem la pista que poc més a baix gira a la esquerra (Nord Oest 338º), tot just davant de Can Dardena i la seva torre de defensa, seguirem baixant i a uns 250 m. trobarem una corba a mà dreta, just en aquest punt a mà esquerra, en el vèrtex de la corba, surt un corriol (Nord Nord Oest 334º) que el seguirem per uns paratges força frondosos. El camí farà una corba a esquerra, després a dreta, passarem dues cruïlles pocs visibles fins arribar fins que ja sortint de la zona frondosa trobarem un encreuament amb un camí que va seguint les torres elèctriques, girarem a l’esquerra (a l’Oest 280º),  a pocs metres veurem una gran figuera i a continuació les restes de la masia can flocant.


05.- Can Flocant, també anomenada antigament Hostal de l’Ase. Agafarem el corriol a ma dreta (Nord, 0º) tot just passada la masia. El sender progressa en ascensió sobre un ferm rocós bastant llis, però només durant un tram d’uns 50 metres. De nou es dibuixa i s'obre un camí ample i ben marcat. Veurem per sobre de nosaltres diversos trams de camí merletat. En arribar a una revolt a l'esquerra, a la nostra dreta veiem un curiós mirador abandonat, amb una esplèndida vista sobre La Sentiu.

06.- El camí segueix en zig-zag per guanyar altura amb comoditat. Passada una estona, en un gir a la dreta descobrim una altra masia abandonada, Can Bassoles. A partir d’aquest punt el camí s’eixampla i passa a ser una pista ample. Sense deixar la pista, anirem pujant contínuament amb trams en fort pendent o plans. A uns 400 m de Can Bassoles veurem un desviament a ma esquerra per on va el GR92, no l’hem d’agafar,  seguirem per la pista que, a partir d’aquest punt, passa a ser GR92 amb les marques blanques i vermelles pròpies de GR. Pocs metres més endavant la pista gira clarament a l’Est (85º) i a uns 300m veurem un pista a ma esquerra, nosaltres seguirem rectes per la pista/GR. Seguint la marxa, arribarem al castell de l’Eramprunyà.

07.- Hem arribat al objectiu de la caminada: el castell de l’Eramprunyà (365 m). Només el podrem veure des de fora, però podreu distingir l'ermita de Sant Miquel i el castell pròpiament dit, totalment en ruïnes (recomanem fer la visita guiada del Museu de Gavà). Les vistes panoràmiques des de aquest punt son fantàstiques, dominant el Baix Llobregat complet, serres de Collserola, Sant Llorenç del Munt, etc..

08.- Des aquest punt iniciarem el retorn. Quan s’acaba la pista que ens ha dut fins al castell, just a la cruïlla amb la pista que ens va fins a la porta del castell, s’inicia un camí estret (Est 92º), pedregós i en forta baixada (hi ha una fita indicadora), agafarem aquest camí cap a Bruguers, baixarem per ell i arribarem a una petita esplanada amb uns quants arbres, a mà esquerra, i senyalitzat continua el camí força tècnic que entre pedres i forts pendents ens durà fins a Bruguers tot passant per davant de la roca foradada.

09.- Arribem a l'esplanada de l'ermita romànica de la Mare de Déu de Bruguers, a mà dreta hi ha unes escales, baixarem per elles fins una terrassa i després fins al pàrquing d'un restaurant. Quasi en línia recta de les escales, al fons i a mà dreta del pàrquing surt un corriol en baixada. Seguirem aquest corriol en baixada i entremig d’arbres.
Arribats a la pista, prenem la mateixa cap a la esquerra (est 87º) durant 100 metres fins a trobar un sender a la nostra dreta (Sud Oest 214º), deixarem la pista i agafarem aquest corriol. Continuem pel sender que anirà fent corbes, en pla i baixada. Fet un mig quilòmetres, trobarem una bifurcació, agafarem la branca esquerra (Nord Est 49º) i a uns 100 m. Trobarem un altre cruïlla, que agafarem cap a la dreta (Est 80º), corriol descendent que va seguint un torrent. A uns 250 m en baixada, veurem un camí a ma dreta que ignorarem, tot seguint recte (Sud Sud Est 150º). Al final del camí trobarem una ampla pista que la seguirem en baixada (Sud Est 143º). Seguirem per la pista uns 400 m. on trobarem un bosquet i una cruïlla de pistes. Agafarem la pista de la dreta (Sud Est 140º) que aviat farà una forta baixada. A uns 500 m. i quan la pista ja es plana, trobarem una cruïlla de pistes, agafarem la que veiem en línia recte, un pèl a la dreta (Sud 198º). Farà una curta pujada, veurem una pista a la dreta, però nosaltres seguirem rectes, un pèl a l’esquerra per un bosquet fins veure, als pocs metres, el pícnic de la Sentiu i la masia de Can llong a la dreta.

10.- Arribem a Can Llong, masia medieval restaurada i convertida en restaurant amb una àrea de picnic al seu voltant. Agafarem el carrer asfaltat en descens, a buscar la carretera de la Sentiu, la creuarem en aquest punt (atenció als cotxes!), a buscar més o menys en línia recta la riera de Canyars, s’han de baixar dos breus, però pronunciats terraplens, un pèl a la dreta de la cruïlla. Al final del segon terraplens, quasi en línia recta (Sud 180º) hi ha una pista que ràpidament gira a l’Est (90º).

Al final d’una curta baixada creuarem la riera, normalment seca, i agafarem a pocs metres a mà dreta (Sud Est 125º) un petit corriol en continua ascensió i que aviat girarà a dreta. Al cap d’uns 100 metres, trobarem una cruïlla, amb corriol esquerra i dreta i un en línia recta/esquerra, l’agafarem i a pocs metres veurem un corriol a ma dreta (Sud Oest 216º) i en pujada, l’agafarem. Al final d’aquest sender en pujada hi ha una pista que la seguirem cap a la dreta (Sud Oest 232º) fins quasi la carretera de la Sentiu, poc abans a mà esquerra (Sud Est 141º) surt un corriol en baixada, l’agafarem.
A uns 400 m. i abans d’arribar al carrer Agustina d’Aragó, hi ha una cruïlla de senders, agafarem el que surt a ma esquerra (quasi Oest 256º) en forta baixada i ben aviat serà una pista.

Seguirem la pista, corba esquerra i dreta), passarem una cadena i veurem el carrer Cibeles i la Avda Vistamar, baixarem per aquesta avinguda fins al carrer Lola Anglada, que l’agafarem a la dreta (Sud Oest 236º), a 150 m. trobarem la carretera de la Sentiu que la seguirem a l’esquerra. A uns 400m. trobarem una rotonda i a mà esquerra veurem el castell de Castelldefels, inici i final de la nostra ruta.


Actualitzat agost/2018