documentació

ESGLÉSIA PARROQUIAL Sta. MARIA DE LA SALUT (ruta 01,02,03,04,05,06)

Situada a la Pl. de l'Església, és obra de l'arquitecte barceloní Enric Sagnier. Va ser construïda entre els anys 1903-1909, i posteriorment va ser reformada i ampliada cap l'any 1948 per Nil Tusquets de Cabirol. Originalment tenia planta de creu llatina. El seu interior va ser pintat al 'fresco' per Serrasanta.






"SENYERA" de Ricard Vaccaro (a prop ruta 01,02,03,04,05,06)

Situada a la Pl. 11 de setembre. Obra d'acer corten, feta l'any 1999, per encàrrec de l'Ajuntament de Castelldefels.










C.E.I.P. LLUÍS VIVES (ruta 01,02,03,04,05,06)

Primera escola de la ciutat, la seva construcció data de l'any 1934 (José Fradera, arquitecte). Consta d'una planta baixa amb un nucli central de planta baixa i pis.




CAN BAIXERES (a prop ruta 01,02,03,05)

Construït en la segona dècada del segle vint, i situat a l'av. Diagonal, 4, aquest edifici consta de planta baixa, pis i golfes. Té tres tramades i a la part posterior, situat transversalment i orientat cap el NO, hi havia el celler. Cal remarcar els esgrafiats florals a la gfaçana principal, orientada al SE


  

TORRE DE CAN VALLS DE LA MUNTANYETA(ruta 01,02,03,05)

Torre de defensa del segle XVI, de planta quadrada amb accés per la planta del primer pis mitjançant un pont llevadís accionat per cadenes, està situada a la plaça de la Muntanyeta. L'entrada de la planta baixa era independent. Se n'ha perdut el matacà. Als anys vuitanta es van fer excavacions arqueològiques a les restes de la masia que se situava al seu costat, avui dia enderrocada.

 



HOMENATGE A LLUÍS COMPANYSde Ricard Vaccaro (a prop ruta 01,02,03,05)

El 14 d'abril del 2002, coincidint amb la conmemoració de la proclamació de la República, es va inaugurar a la confluència de l'avinguda Lluís Companys i el carrer Doctor Trueta de Castelldefels, al barri de la Muntanyeta, una escultura de l'artista Ricard Vaccaro, en homenatge a l'expresident de la Generalitat Lluís Companys, afusellat per les tropes franquistes el 1940. Obra de l'any 2002, en acer inoxidable.

 

 

 

"DONA" de Ricard Vaccaro (a prop ruta 01,02,03,05)

Escultura de Ricardo Vaccaro, situada a la Pl. de la Dona Treballadora, a la zona peatonal entre els carrers S. Rusiñol, Josep Tarradellas, Mercé Rodoreda i Pintor Serrasanta. Obra del 2002, en acer inoxidable.

 

 

 

 

CAN ROCA DE BAIX I TORRE (ruta 01,02,03,04,05,06)

Masia del segle XVI, d'estructura irregular, producte de nombroses reformes amb enderrocs i afegitons. Al cos més antic d'edificació hi ha portes i finestres amb ampits, brancals i llindes esculpides d'una sola peça de marès vermella. Del mateix material són els angles de la torre de defensa, quadrada per fora i rodona per dintre, llurs finestres i els dos matacans de les façanes llevant i ponent. La torre que separa la part més antiga de la masia de la més moderna, situada a migdia, té una coberta inclinada afegida que en desvirtua l'acabat. Situada al carrer Bisbe Urquinaona, 13.

 

CAN GOMAR, TORRE I EDIFICI ANNEX (ruta 01,02,03,04,05,06)

Masia del segle XVI (o anterior) situada al carrer Bisbe Urquinaona, 17-21. Orientada a Llevant, és un edifici de planta baixa i pis, i originàriament tenia dues tramades. Un pont cobert i suportat dalt d'un arc carpanell la connecta amb una torre cilíndrica coronada per un matacà continu. Les portes i finestres de la masia tenen llindes, brancals, dovelles o escopidors de pedra de marès vermella. Molt reformada, per adaptar-la en els anys setanta a Casal de Cultura.


"PLECS" de J. A. Martínez Lapeña, E. Torres i M. Usandizaga (ruta 01,02,03,04,05,06)

Situada a la pujada que va des del C/ Bisbe Urquinaona fins el castell, aquests plecs d'acer serveixen com a abaranes que acompanyen les rampes d'ascens. Va rebre pel seu tractament modèlic d'un espai exterior un premi FAD (Foment de les Arts Decoratives) l'any 1993.




 

CASTELL DE FELS I MURALLA EXTERIOR (ruta  01,02,03,04,05,06)

Sobre restes ibèriques i romanes, aquest castell d'origen medieval (cap el 967) es va formar inicialment amb les defenses de l'església de Santa Maria. Posteriorment es va transformar en una casa-quadra de la Baronia de l'Eramprunyà. Va arribar, després de dos importants modificacions en els segles XVI i XVIII, a inicis del segle XIX convertit en una austera fortificació, que tenia una torre exempta del segle XVIII de forma troncocònica en un del seus costats. L'any 1897 pateix una forta intervenció (estava mig derruit), que li proporciona la major part de l'aspecte actual.  

 

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA DE CASTELLDEFELS

(a prop ruta 01,02,03,04,05,06)

Església romànica amb planta de creu llatina i tres absis al creuer, orientada amb el capçal a l'Est i els peus a l'Oest. Originària del segle X, ha sofert nombroses modificacions posteriors, la més notable de les quals es va fer al començament del segle XII amb el reforç del creuer. En el segle XVI s'hi van fer ampliacions i al començament del XVIII, l'afegitó d'una nova capella, d'orientació Nord-Sud.

 

 

TORRE DE GUAITA DE LA PLAÇA DEL CASTELL

(a prop ruta 01,02,03,04,05,06)

Torre de defensa del segle XIV (?), de forma cilíndrica, situada al NO del Castell, en un turonet. La seva situació com a torre de guaita s'entén com a superació dels possibles angles cecs de la visió des del Castell. Els murs són de paredat antic i només resta una part de la torre original.



 

 

 RESTES DE CA N'ARNAND (ruta 01,02,03)

Restes d'una masia, enderrocada a principis dels anys vuitanta del segle XX, perquè amenaçava ruïna. Construïda l'any 1627, se situava al carrer Isaac Peral, cantonada amb el carrer de l'Església.

 

 

 


TORRE D'ANTONI (ruta 01,02,03)

Torre de defensa de planta quadrada, construïda l'any 1558, amb accés pel primer pis des de Cal Garrofer, al qual s'accedeix per un pont tancat recolzat en un arc carpanell, fet segurament amb posterioritat, ja que hi ha un matacà defensiu damunt l'accés. Coronada per una coberta de quatre vessants sobre una sèrie de quatre arquets rebaixats per cada cantó, està feta amb murs de paredat antic i té les portes i les finestres, el matacà i les arestes de carreus ben tallats de pedra de marès vermella. Un molí de vent de ferro, bé que malmès, denota un clar canvi d'ús amb el pas dels anys. A la façana NE hi ha una inscripció de lectura difícil que sembla dir: "IHS. EN L?ANY 1558 ANTONI A... ? ... NNE FEIA FE... "

 

CAL GARROFER (ruta 01,02,03)

Masia irregular, situada al carrer de l' Església, 53, ha sofert diverses transformacions (1954) des que va ser construïda a mitjans-finals del segle XVI.

 

 

TORRE DE CAL MOLINER (ruta 01,02,03)

Torre de defensa del segle XVI, de planta quadrada, amb accés pel primer pis. Els murs són de paredat antic amb llurs cantonades, així com les portes i les finestres, de pedra de marès vermella correctament treballada. No té matacans i està coronada per una cornisa de pedra, afegida a finals del segle passat o a començament d'aquest.

 

 

 

TORRE CLIMENT SAVALL (TORREÓ MEDITERRÀ) (a prop ruta 01,02,03)

Situada al carrer Arcadi Balaguer, 116, va ser construïda per Joan Font, vers l'any 1558 (la part inferior, tal vegada és del segle XIV). És una torre de defensa, de planta quadrada, amb accés pel primer pis, que es tancava mitjançant un pont llevadís articulat per un sistema de politja amb cadenes controlables des de l'interior. La planta baixa era usada com aes feia servir de magatzem o quadra, amb accés independent, i les superiors, d'habitatge en cas de perill. Es corona amb un matacà continu o barbacana al llarg de tot el perímetre, que la caracteritza respecte a les altres torres del mateix tipus. S'hi accedeix per dues portes situades a la façana NE, on tenia adossada la masia anomenada Can Tivalla o Tivaller. A la façana SO hi ha una inscripció amb el text següent: "JHS. AY/1558. CLIMENT SA- VAL BALLE MA FETA PER MA DE IOHA FOT", que pot transcriure's per: "Jesús Home Salvador. Any 1558. Climent Savall Batlle m'ha fet per mans de Joan Font".

TORRE GABRIEL FOLCHER (a prop ruta 01,02,03)

Torre de defensa de planta quadrada, construïda vers l'any 1560, amb accés pel primer pis, que es tancava mitjançant un pont llevadís. La planta baixa era usada com a magatzem i/o quadra, amb accés independent. Les plantes superiors es feien servir com a habitatge en cas de perill. Té dos matacans a les façanes NO i SO, i és per aquest darrer cantó per on hi ha els accessos de l'antic Mas Folcher. Té un carreu esculpit i emmarcat amb una inscripció "IXS-XPS. GABRIEL FOL- CHER PER ELL E PER LOS SEUS. MDLX". Situada al carrer Arcadi Balaguer, 106.

 

"FINESTRES" de Josep Valverde (a prop ruta  02,03,04,06)

Sèrie de cuatro figures geomètriques de ferro, situades al Parc de la Rocalla, l'any 2004.

Canal Olimpic (ruta 02,03,04,06)

Va ser inaugurat l'any 1991 amb motiu de la celebració de les competicions de piragüisme en aigües tranquil·les dels Jocs Olímpics d'estiu de 1992 realitzats a la ciutat de Barcelona amb el nom de Canal Olímpic de Castelldefels. El projecte va ser realitzat per l'enginyer Josep Masó (canal), els arquitectes Pere Rigués i Josep Maria  Gutiérrez (edificis auxiliars) i l'arquitecta Mariella Zoppi (urbanització de l'entorn). El canal està construït sobre unes antigues maresmes del delta del riu Llobregat, envoltat de pi pinyers. El canal artificial té unes dimensions de 1.200 m de longitud, 120 m d'ample i 3,5 m de profunditat. Té intercanvi d'aigües amb les capes freàtiques a través del seu fons permeable. Els límits laterals del canal estan formats per pedra natural i les zones d'embarcament i desembarcament estan fetes de llosetes de formigó. Als voltants del canal es troben dues edificacions: a la línia d'arribada es troba la Torre de Control i les graderies, i a la línia de sortida es troba l'edifici dels hangars. La Torre de Control és un edifici que té forma el·líptica de 6 plantes i 22,5 m d'altura. L'edifici dels hangars és una edificació simple, rectangular, de dues plantes.

 

"OLÍMPICS" de Clemente Ochoa (ruta 03,04,06)

Esculptura situada a la rotonda central de la cruilla entre el C/ 11 i el Passeig de la Marina.


 

 

 

 

"CERCLE AL PARC D'ASTÚRIES" de Magels Landete (a prop ruta 03,04,06)

Situada al Parc d'Astúries.




 

 Llacuna de l’Olla del rei Joan II (ruta 02,03,04,06)

La creació d’un estany de laminació d’aigües pluvials en el  recinte del Campus Universitari del Baix Llobregat, ha permès recrear una zona humida com les que antigament es trobaven a la zona. Malgrat que en  origen l’obra hidràulica perseguia uns fins ben diferents dels ecològics (sobre tot esmorteir els problemes de les inundacions a la part baixa del municipi), actualment, l’entorn de l’estany i el seu interior han estat colonitzats de forma natural per la flora i fauna deltaiques. Així, més de deu anys desprès que es creés, l’estany de laminació s’ha convertit en una nova zona humida inclosa en un entorn eminentment urbà, en la qual es poden observar moltes de les espècies deltaiques.

Durant la fase constructiva de l’estany de laminació (1998) es van excavar sis basses de diferents dimensions que posteriorment es varen connectar per arribar a aconseguir la topografia actual. Aquestes basses van fer aflorar les aigües del freàtic superficial, d’una qualitat excepcional, i així va ser possible una ràpida colonització per part de la vegetació d’ambients inundats.


 "LA CORREDORA" de Soco (Jordi Gratacós) (a prop ruta 02,03,04,06)

Escultura de Soco (Jordi Gratacós) situada al Parc dels Tallinaires de Castelldefels (Barri de Can Bou, al costat de l'Autopista C-32), parc que va rebre el premi Espai Públic de Qualitat 2003.



 

 

 

 

 "PORTES" de Martirià Figueres(a prop ruta 02,03,04,06)


Obra situada al Parc dels Tallinaires. Aquests arcs són un referent per a entendre un antic camí, el de l'aigua per la corredora mestra de Castelldefels.

 

 

 

 

ESTACIÓ DEL FERROCARRIL(ruta 02,03,04,06)

Contruïda a l'any 1883 (aprox.), es un edifici de planta baixa i pis, al cantó de la via, i dos pisos al cantó de la plaça de l'Estació.



 

"SENSE TÍTOL" de Rafael Mayo (ruta 02,03,04,06)

Escultura situada als terrenys de l'Estació de Castelldefels - Poble (pertany a RENFE).

 

 

 

 

"GENERACIONS" de Clemente Ochoa (ruta 02,03,04,06)

Esculptura situada a la plaça de l'Estació, realitzada en commemoració del mil.lenari de la ciutat de Castelldefels (1988).







Punts singulars rutes 04,05,i 06

LA GUAITA (ruta 04, 05, 06)

Espai arquitectònic, disenyat per l'arquitecte José Valverde. De propietat municipal, va ser inaugurat en l'any 1999. Actualment es la seu de l'Àrea de Promoció Econòmica i Comerç de l'Ajuntament de Castelldefels.

 


CAL GANXO (ruta 04, 05, 06)


Enclavada al Parc Natural de El Garraf, la restauració de la masia de Cal Ganxo, originària del segle XVIII, va finalitzar el 1996, i va ser inaugurada l'1 de maig de 1997. Actualment, de propietat municipal, compleix amb la missió de ser un Centre d'Activitats Ambientals.

 

CAL TIESSO (a prop ruta 04, 05, 06)

Masia de planta baixa i pis, amb el cos central sobrealçat un pis més, construïda l'any 1780. Està situada al carrer dels Faigs, 28, interior. Té un bonic rellotge de sol a la façana migdia amb la data de construcció.


 

CAN VINADER (a prop ruta 04, 05, 06)

Masia del segle XVI o anterior, situada a la carretera de La Sentiu. Molt reconstruïda per l'arquitecte J. Valverde a inicis dels anys noranta del segle XX, com a seu de l'empresa municipal Jarfels.


 

Documentació extreta de:

https://www.castelldefels.org/ca/DocsArea_Cultura_Fons.asp

https://www.castelldefels.org/ca/DocsArea_Cultura_Llocs.asp

 

actualitzat: gener 2013