ruta 02


RUTA 02: una caminada pel poble de Castelldefels i la llacuna de l'Olla del Rei Joan II.
(en blau, versió sense pujar al castell).
Distància: 5,6 km (4,8 km sense pujar al castell).
Caminada circular.
Duració aproximada del recorregut:  2 h.
Desnivell: 45 m acumulats positiu (i 45 m negatiu = 90 m total).
Sense pujar al castell: 15 m acumulats positiu (i 15 m negatiu = 30 m total).
Alçada màx.: 50 m. (10 m sense pujar al castell).
Característiques del medi natural: Caminada Urbana.
Grau de dificultat: baix (sense pujar al castell: molt baix).
Riscos de l'activitat: els propis d’una caminada urbana. En els trams i cruïlles amb trànsit rodat s'ha de respectar el codi de circulació. Informeu-vos de les condicions meteorològiques abans de decidir la participació.


Persones amb mobilitat reduïda: El recorregut d’aquesta ruta està pràcticament adaptat, és a dir, que no hi ha barreres, però això no vol dir que sigui idoni per fer-se en cadira de rodes. Hem intentat expressar les dificultats del recorregut per a persones amb mobilitat reduïda amb comentaris i itineraris alternatius en els punts que hem cregut que són més difícils.


00. Punt de partida i arribada: plaça de l'Ajuntament / Església.


01. Des d'aquest punt sortirem pel carrer pintor Serra Santa direcció Nord-oest (carrer que està entre l’església i l’antic col·legi). Quan arribem al següent carrer, Santiago Rossinyol, girarem a l’esquerra i seguirem per ell, passarem una rotonda i pujarem fins al cap de dalt del carrer. (antigament anomenat Puig de Guardiola). (persones amb mobilitat reduïda hauran de fer el recorregut alternatiu, just abans de la pujada girar a la dreta pel carrer Dr. Trueta fins a arribar a l'estany de la muntanyeta). 

02. En aquest punt girarem a mà dreta per passar pel costat de l'antiga torre de defensa de la derruïda masia de Can Valls. Ens endinsarem en el parc de la muntanyeta entremig de pins i garrofers.
(persones amb mobilitat reduïda estaran anant pel carrer Dr. Trueta, itinerari paral·lel).

03. Quan arribem a l’esplanada del parc, girarem a la dreta per baixar pel costat d’un petit estany (en aquest punt es retroben amb l'itinerari de les persones amb mobilitat reduïda).


04. i seguirem tot recte per l'avinguda Josep Tarradelles

05. Al final de l’avinguda Josep Tarradellas agafarem el carrer Dr. Barraquer, distingible perquè a la cantonada està la Creu Roja i a l'esquerra un club esportiu. Quan arribem al següent carrer, Bisbe Urquinaona, girarem a l'esquerra i seguirem per ell en direcció Nord-est. Passarem per davant de la masia Can Roca de Baix i de la nova Biblioteca.

06. Uns metres més endavant comença el camí que puja al castell, és una rampa en zig-zag amb una gran barana de ferro. Agafarem aquest camí cap a dalt i a pocs metres trobarem l'antiga masia La Goma, actual Casal de la Cultura.

07. (Versió sense pujar al castell: saltar aquest punt i anar al 07 bis). Seguirem pujant fins a arribar al castell, símbol i referència de la nostra ciutat. En aquest punt i entremig dels arbres podrem veure diferents vistes del poble, canal olímpic, platja i també el castell, amb la seva ermita mil·lenària i les diferents construccions del castell fetes en diferents etapes durant els més de mil anys d’existència. (les persones amb mobilitat reduïda han de valorar si la pujada al castell té un pendent massa pronunciat per a les seves capacitats. En tot cas, la ruta torna a passar per aquest punt de baixada, per tant, es pot obviar fer aquest tram i recomanem la versió 07 bis. L’accés al castell és menys pronunciat si es fa per l’avinguda primer de maig).
07 bis.- Versió sense pujar al Castell: si voleu evitar la pujada al castell, una vegada hem vist el Casal de la Cultura, en lloc d'agafar el camí en pujada, agafarem el camí que baixa i seguirem pel carrer Bisbe Urquinaona en lleugera pujada fins a arribar al carrer Isaac Peral, que l’agafarem a la dreta en baixada. (saltem el punt 08 i passem directament al punt 09).

08. Tornarem pel mateix camí pel qual hem pujat fins al castell, però a mitja baixada hi ha un desviament en una de les corbes. Agafarem per aquest camí fins a arribar davant mateix del Centre d’Assistència Primària, per baixar pel carrer Isaac Peral. (les persones amb mobilitat reduïda, si han pujat al castell, és millor que segueixin baixant pel camí encimentat fins al carrer Bisbe Urquinaona, quan arribin a ell, han d’anar fins al carrer Isaac Peral, punt 07 bis).

09. Tot seguit veurem les restes de l'antiga masia de Ca n’Armand, la seva torre de defensa i al seu costat, girant el carrer, cal Garrofer.

10. Continuem baixant pel carrer Isaac Peral fins a arribar a la plaça major, antic centre del poble. Queda en peu una torre de defensa i la configuració més o menys inicial del que era aquesta plaça a on antigament hi havia una posada.

11. Seguirem pel carrer Major direcció Nord-est fins a arribar a la plaça de Colom, creuarem la rotonda per passar el pont damunt la via del tren, pel cantó esquerre, en direcció a la platja.

12. Arribarem a la gran rotonda de la plaça de la Barona, distingible pel seu estany en el parc interior, continuarem direcció a la platja passant, pel cantó esquerre, el pont damunt de l’autopista.

13. Seguidament, més endavant i a mà esquerra, veurem el canal olímpic construït per a les olimpíades de Barcelona 92. Passarem per sota d’un pont i a pocs metres, davant d’una de les entrades al canal (en desús), hi ha un altre pont a mà dreta, el passarem per anar cap a la zona universitària.

14. Sortint del túnel, girarem a l’esquerra i anirem pel pàrquing de la zona universitària en direcció a la platja, anirem pel cantó dret, fins a trobar la barrera d’entrada de la zona universitària. Aquesta barrera impedeix el pas de vehicles no autoritzats, però sí que permet el pas de les persones. Seguirem per dins del recinte uns metres més en direcció a la platja fins a veure la llacuna de l’Olla del Rei Joan II.

15. Aquesta llacuna té una gran diversitat de flora i fauna. Seguirem pel cantó dret de la llacuna, travessarem dos carrers tot seguint l'estany fins que el camí s’acaba i gira a la dreta, deixant la llacuna per sortir a una gran plaça on veurem a mà esquerra l'inici del pont sobre l'autopista. (les persones amb mobilitat reduïda han de valorar si el camí de terra que dona la volta a la llacuna és adient per a ells, en cas contrari, han de fer l’itinerari alternatiu paral·lel pel carrer central de la universitat).

16. Passarem el pont sobre l'autopista i seguint tot recte arribarem a un camp d’esports, el deixarem a la dreta per arribar a la part de darrere de l'estació de tren, passarem per sota les vies pel túnel previst per anar a parar a la plaça de l’estació.

17. Sortint del túnel i seguint tot recte, passarem la plaça de l’estació i agafarem l'avinguda de Sta. Maria que ens durà fins a la plaça de l'Ajuntament / Església, inici i final d’aquest recorregut.

             

        


Actualitzat agost/2018